Egész nap esett a hó – Ma mindenki segített, aki csak tudott…

4. február, 2012 Beszámolók

A mai intenzív havazás és a nappali mínusz 9-12 fokos hideg hatására Magyarországon 20-25 éve nem látott állapotokat alakultak ki. A mai nap folyamán kilátogattunk az utcára és megnéztük milyen állapotok uralkodnak odakint. 

Először Budapest VII. kerületében felállított melegedőhelyet látogattuk meg, a Keleti-pályaudvar mellett. Itt Erzsébetváros, a Golgota Gyülekezet, illetve a Magyarországi Krisna-tudatú Hivők Közössége közös, összehangolt munkájának jóvoltából felállított átmeneti melegedőhely jött létre. Ez körülbelül két hétig lesz aktív, mialatt napi 600 adag ételt fognak felszolgálni, ezen felül több száz liter tea készítésére vannak felkészülve. A mai menü babgulyás volt teával és almával. A sátrat és a helyet a VII.kerület, az ételt a Magyarországi Krisna-tudatú Hivők Közössége, a meleg teát és a kiszolgáló személyzetet a Golgota Gyülekezet biztosítja 0-24 óráig állandó fűtéssel. Míg a mai nap folyamán csak pár száz ember fordult meg itt, ennek ellenére a szervezők a továbbiakban napi 500-1000 emberre számítanak. Ide csak átmenetileg lehet eljönni, elfogyasztani egy meleg teát, de aludni ezeken a helyeken nem lehet.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a VII.kerületben több iskolát is megnyitnak éjszakai melegedőnek. Ellátogattunk az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium épületéhez, ahol megtudtuk, hogy a erzsébetvárosi iskolák nem egyszerre vannak megnyitva, hanem egymás után sorrendben lesznek megnyitva. Ezekre a melegedőkre nem csak azokat az embereket várják, akik csak átmenetileg szeretnének felmelegedni, hanem mindazokat, akik meleg helyen szeretnék tölteni az estét.

Az utakon a délutáni órákban semmilyen fennakadás volt, viszont nagyságrendekkel kevesebb autót találtunk kint, mint egy szokásos napon. Az Erzsébet kőrúton a forgalmasabb közlekedési csomópontokon minden út jól járható volt, de az esti órákra már kiürültek az utak. Egy, a Keleti-pályaudvar melletti benzinkutat is felkerestünk, ahol elmondták, hogy ugyanolyan forgalmas napot zártak, mint bármely másik napon.

Itt a kút kiszolgálószemélyzete elmondta, hogy annak ellenére, hogy a média beharangozta a hideget és óvott mindenkitől az ellen, hogy bárki autóba üljön, idős emberek és hölgyek is nagy számban felkeresték a töltőállomást. Emellett elmondták nekünk, hogy sokan direkt úgy közlekednek a benzinkút területén, hogy csúszkálhassanak autóikkal, de ezzel a vezetési stílussal többszöri felszólítás ellenére sem hagytak fel.

Az Aréna plázában a szokásosnál is nagyobb tömeg volt. A boltok ennek megfelelően nagy kiárusítással és nagy raktárkészlettel készültek a dömpingre, még akkor is ha a tömeg egy része csak melegedni tért be a bevásárlóközpontba. A havazásra itt is elég jól fel voltak készülve. A márvány borítás és a járólapok elég csúszóssá vállnak. A nagy tömeg miatt ezen a takarító személyzet elég nehezen lett úrrá, viszont nagy hangsúlyt fektettek balesetveszélyre való figyelmeztetésre.

A hideg és a folyamatos havazás miatt az U26 előtti jégkorcsolyapályát elég kevesen keresték fel. Kint jártunk alatt körülbelül tízen tartózkodtak a pályán, ami elég kevésnek számít egy átlagos naphoz képest.

Mikor utunk végéhez érkeztünk, hazafelé tartva rendkívül sok emberrel találkoztunk. Mindenki havat lapátolt. Ki egyedül, ki a gyermekével, ma nagyon sokan harcoltak a hó ellen. Leginkább ők érezték meg a havazás nagyságát. Elmondásuk szerint mialatt bementek a lakásba felmelegedni és elfogyasztani egy forró teát, már vissza is kellett jönniük, mivel fél óra alatt újabb több centi hó hullott le a gyerekek nagy örömére. Őket inkább a hókupacok tetején lehetett megtalálni.

Az előrejelzések szerint holnap délelőttig biztosan erőteljesen fog havazni és intenzíven fog csökkenni a hőmérséklet országszerte. Kedd estig 30-35 centiméteres hó várható, a hőmérséklet a jövőhét végére elérheti akár a -25 fokot is.

About author