Teszt: Motorola RAZR XT910 – Csipkerózsika

30. január, 2012 Android, Egyéb, Tesztek

A Motorola legújabb készülékével az RAZR-el próbál visszakeveredni a piacra. Vajon sikerülhet nekik?

A Motorola az előzőekben nagyon sok változáson ment át. Először arról hallhattunk, hogy csődbe fog menni a gyártó, de a Google hamar megmentette a csődközelbe került vállalatot és az Androiddal próbál újra csúcsra törni a Google-lel karöltve. Ehhez megalkották első közös gyermeküket az RAZR-t.

Külső

Lekerekített élek, elegáns megjelenés és eddig nem látott vékonyság jellemzi nagy vonalakban. Bővebben az a véleményem róla, hogy a lekerekített formák és az elegáns megjelenés hatására rendkívül jól kézbe simul. Előlapját teljes egészében Gorilla Glass fedi, amely nagyon durván gyűjti az ujjlenyomatokat.  Ezalatt található az Android vezérlőgombjai, melyek szintén érintéssel működnek, fehér megvilágításuk pedig tökéletes fényerejű. Már első ránézésre feltűnik az előlap tetején a gyártó logója, mely egy teljesen szálcsiszolt fémlap, ami gyönyörűen kitűnik a fekete előlapról. A gyártó logója mellett találunk valamit, ami a régi idők készülékeire emlékeztet, ez pedig egy LED állapotjelző. Ezt több színnel jelzi tulajdonosa felé, ha történik valami.  A Motorola embléma alatt helyezték el az előlapi kamerát, illetve a fényszabályzó szenzort.

A hátlap már csak ránézésre is érdekes. A különleges hátlapot kevlár burkolat fedi, ami különösen ritka a konkurenciánál, de ettől függetlenül nem voltunk tőle elragadtatva. Ez a puha tapintású  anyag kifejezetten ellenállóvá teszi a készüléket, emellett nem maradnak rajta ujjlenyomatok. A kevlár burkolatot egy fém keret szegélyezi, ami eléggé prémium hatást kelt. Egyedül az zavarta meg a tökéletes összképet, hogy a kevlár burkolaton mikor végighúztuk az ujjunkat, akkor eléggé ki lehet tapintani az akkumulátort és minden mást, ami alatta van. Vagyis a kevlár burkolat alatt nem egy sima felület található, ezért eléggé hepehupás a felülete. A kevlár burkolat és a készülék teteje között van egy ív, aminek a tetején a kamera és a hozzá tartózó LED fény található.

Mivel a készülék teljesen egybe van építve és még megbontani sem lehet, ezért oldalról lehet behelyezni a MicroSIM, illetve a MicroSD kártyákat. Jobb oldalon találjuk a hangerőszabályzót és a bekapcsoló gombot, ami természetesen egy a bekapcsológombbal. Bal oldalon egy kis nyílás mögé rejtették a MicroSIM és a MicroSD kártyákat. Külön érdekesség, hogy a RAZR úgy van kialakítva, hogy minden része cseppmentesen zárjon, vagyis, szinte bármilyen időben lehessen használni, ezért többek között a kártyák nyílását fedő rész is úgy van gumírozva, hogy ne folyhasson be semmi.

Tulajdonságok

A Motorola RAZR család legerősebb tagja az XT910. Ennek megfelelően bivalyerős hardverrel érkezik. 4,3′-os 540 x 960 pixel felbontású multi-touch Super AMOLED Advanced érintőképernyővel rendelkezik. ARM Cortex-A9 két magos processzorával pedig tényleg erősnek mondható, ami 1,5GHz-es képes pörögni. Belső tárhelyének mérete 16GB, amit szükség esetén MicroSD kártyával 32GB-tal lehet megspékelni.

A beépített Super AMOLED Advanced kijelző felbontása és színmélysége egy szóval tökéletes. Rendkívül részletes  képet ad, de azt nem lehet elfelejteni, hogy ez még csak egy átmenet a Super AMOLED és a Plus közötti átmenet. Sokan úgy vélekednek róla, hogy ez több ízben is zavaró, de mi nem tapasztaltuk ennek jeleit.  A kijelző oldalról való nézése közben valóban zöldes lesz az árnyalata, de ez egy kicsit sem befolyásol semmit.

A Motorola csúcskészülékén az Android 2.3.5-ös verzió fut, megspékelve a MOTOBLUR kezelőfelülettel.  Az Android rendszernél ismert multitasking (azaz a több program egyidejű futtatása) itt már valóban látványos, a háttérben futó alkalmazások egyáltalán nem lassítják a telefont.  Visszatérve a MOTOBLUR kezelőfelületre, ez néhol komoly grafikai, de sok helyen viszont funkció-beli változásokkal is kecsegtet. A felület már a kezdőképernyőn is látszik. Innen közvetlenül érhetjük el a kamerát és némíthatjuk le a telefont. Habár nem rendelkezik 3D megjelenítővel, mégis kerültek bele három dimenziós effektek, mint például a kezdőképernyők közötti váltás.

A hátlapon egy megkülönböztetett helyen található a beépített 8 megapixeles kamera. Már mondanom sem kell, hogy beépített autofókusszal rendelkezik. A kamera használatához nem kell belépni a menübe, hanem elég a kezdőképernyőről kiválasztani a kamerát. Az előzőleg említett kezelőfelület a kamera kezelőfelületét is megváltoztatta. A könnyebb kezelés értelmében alapból “csak” a zoom, az első és másodlagos kamerák közötti váltás, a videó és fényképező funkciók közötti váltás és az exponálás érhető el. A kamerának oldalról elérhető gyors gombja nincs viszont a fókuszálás kicsit a WP7-et idézte. Elég a kijelzőn kijelölni a fő fókuszpontot, így az éles kép hamarosan elkészíthető. Ami érdekes, hogy csupán 8 megapixel, illetve 6 megapixel között válthatunk.

  

Az újragondolt zenelejátszó program elég sok funkcióval van ellátva, viszont kevés formátumot ismer. Találunk DLNA kezelést, válogathatunk előadók, albumok szerint. Külön érdekesség, hogy rövid beállítás után pedig gyorsan és könnyen beállíthatjuk a Facebook accountot, ahol könnyen kiposztolhatjuk az éppen hallgatott zeneszámokat. Ezen felül szintén WP7 közeli érzés, hogy a készülék könnyen és gyorsan letölti az előadók biográfiáját és diszkográfiáját is. Sajnos .flac formátumot nem kezelt a beépített lejátszó.

Üzemidő

A készülék erőssége a kiemelkedő üzemideje. Csupán készenléti állapotban elvan akár 8-9 napig is. Használat során akár két aktív nap is kicsikarható a készülékből. A mai trendekhez képest ez egy kiemelkedő eredmény, ugyanis a RAZR konkurenciája gyakori használat esetén jó, ha egy napot ki tud húzni.

Összegzés

Összességében egy nagyon jó készülék lett a XT910. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla, viszont az eleganciát és a korfontérzetet a hátlap egyenetlensége nagy mértékben rombolja. Kitűnő ár/érték arányát nézve egy jól felépített kampány segítségével elég nagy népszerűségre tehet szert.

About author