Őszintén a katasztrófavédelmi gyakorlatról…

21. november, 2011 Beszámolók

A mai nap folyamán egy ország kísérte figyelemmel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság katasztrófavédelmi gyakorlatát. 

Az OKF bejelentéseitől már jó ideje hangos a sajtó. Katasztrófavédelmi gyakorlat lesz, állt az újságok hasábjain, így a magyar sajtó által feltüzelt hangulatban várta mindenki az eseményeket. Az országos gyakorlat három részből állt össze. Az első a katasztrófavédelem hivatásos állományának nyilatkozata volt. Ez egy értesítési, illetve egy berendelési gyakorlat volt, valamit a veszélyhelyzeti központokat aktiválták. A második volt a médiaszolgáltatók próbája, vagyis a közlemények továbbítása volt. Harmadik és egyben utolsó része a hangszórók kipróbálása volt.

A VII. kerületben a próba egészen érdekesen nézett ki. Még a próbariasztás előtti utolsó negyed órában a Wesselényi utcán végigszáguldott egy öt autóból álló szirénázó rendőri konvoj. Ez már magában előre vetítette az eseményeket. Általánosan úgy gondoljuk, hogy a beharangozott figyelmeztetésekkel ellentétben, a szirénák hangereje egyáltalán nem volt zavaró és ezzel együtt semmilyen fennakadást nem okoztak.

Körülbelül két napja az állatbarátok az internet segítségével próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a háziállatok megijedhetnek, illetve bepánikolhatnak.
Erről Tarkó Zsófia, kutyatulajdonos nyilatkozott nekünk:

Még senkiről nem tudunk, akinek a szirénák miatt szökött volna el a kutyája. Nagyon pozitív dolognak tartom, hogy többek között a kutyák miatt mérsékelték a riasztás hangerejét. A házikedvencek pedig csak a hangszórók közvetlen közelében ijedhetnek meg, ugyanis a város általános zaja elnyomhatja ezeknek a hangját. Így a kutyák joggal hihetik akár azt is, hogy egy szirénázó autóból jön a zaj.  Ennek ellenére nem tartom feleslegesnek, hogy a kutyatulajdonosokat felkészítették a várható problémákra.

Ma sok embert megkérdeztünk arról, hogy tudják e, hogy hol találhatóak ilyen légvédelmi szirénák. A válaszadók nagy többsége még csak azt sem tudta, hogy ilyen még egyáltalán létezik. Pedig nem csak a fiatalokat kérdeztük meg. Mi a szirénák tesztjét egy VII. kerületi társasházban kísértük figyelemmel. Elég érdekes volt, hogy a felső lakó, akinek majdhogynem a feje fölött van a sziréna, üvöltve rohant ki a lakásából a gangra, mondván ennyire megijedt a zajtól. A pánikba esett úriember lapunknak elmondta, hogy nem számított arra, hogy pont a feje fölött fog megszólalni egy ilyen hangszóró.

A mai gyakorlat teljesen a Csillagok háborúja körül forgott. Az alaptörténet szerint lezuhant az Oberon mesterséges hold ma a Középső Peremvidéken. Súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, nincs áram, víz és internet, illetve elegendő midiklorián sem. A rendkívüli közlemény másik felében pedig a próbával kapcsolatos további információk álltak.

Lapunk még az előző héten megkereste az OKF illetékeseit, de levelünkre a mai gyakorlat végéig nem érkezett válasz, így egy közleményt adtunk ki.

——————————————————————-

Szerencsére a próbariasztás után sikerült elérnünk Hajdu Mártont, az OKF szóvivőjét, aki egy interjúban minden kérdésünkre választ adott:

Nektech: Történt bármi nemű fennakadás a mai gyakorlat során?

Hajdu Márton: Ezekben a percekben is folyik a gyakorlatnak az értékelése, illetve most lesz majd vége a gyakorlatnak az esti órákban. Mind ez idáig nincs tudomásunk arról, hogy bármi féle fennakadás lett volna a közlemények továbbításával a médiaszolgáltatók esetében, illetve a lakosságtól sem kaptunk olyan bejelentéseket, melynek kapcsán bárhol pánikhangulat alakult volna ki, vagy valaki félreértette volna a gyakorlatot.

Nektech: Az általános közvélemény mennyire fogadta pozitívan a gyakorlatot?

Hajdu Márton: Igazából ezt csak a gyakorlatot követő napokban lehet majd megmondani, de mind ez idáig pozitív volt a májusi gyakorlatunkhoz hasonlóan, ahol szintén fiktív helyszínekkel próbáltuk el a gyakorlatot.

Nektech: Sok bejelentést kaptak esetleges állateltűnésekről, vagy bármilyen egészségügyi problémáról?

Hajdu Márton: Egyáltalán nem kaptunk bejelentéseket arról, hogy állatok tűntek volna el, vagy bárki pánikba esett volna a szirénák hallatán.

Nektech: Maga a gyakorlatnak igazából mi volt a lényege?

Hajdu Márton: A gyakorlat legfontosabb célja az volt, hogy szembesítsük a lakosságot azzal, hogy a médiahatóságon keresztül is bármikor kaphatnak olyan üzeneteket közvetlenül a katasztrófavédelemtől, ami veszély-, illetve katasztrófahelyzetekben a helyes magatartási forma megtartását és megválasztását, vagy esetleg abban, hogy biztonságos helyre juthassanak.

Nektech: Milyen katasztrófahelyzetekben fogják alkalmazni a gyakorlat során látottakat?

Hajdu Márton: Gyakorlatilag sok olyan típusú katasztrófa van, ahol segítséget nyújthat számunkra a média, hogy minél hamarabb eljussunk a lakossághoz, akár egy ipari katasztrófa, akár valamilyen természeti katasztrófa. Akár egy árvíz során nagyon hasznos tud lenni az, hogy minél hamarabb, a lehető legszélesebb réteghez tudjuk eljuttatni az üzeneteinket.

Nektech: A továbbiakban akkor szorosabb együttműködést terveznek a médiával?

Hajdu Márton: Igen, szeretnénk, hogy a továbbiakban a lehető legszorosabb legyen az együttműködésünk a médiaszolgáltatókkal. Erre  jó alapot nyújt az új médiatörvény, melynek alapján jöhetett létre mind a májusi, mind pedig a mostani gyakorlatunk.

Nektech: A kiértékelt információkat milyen formában fogják felhasználni a jövőre nézve?

Hajdu Márton: A májusi gyakorlat tapasztalatait használtuk fel ennél a gyakorlatnál, illetve mivel már két ilyen országos méretű kommunikációs gyakorlaton is túl vagyunk ezek alapjai lehetnek majd a jövőben hasonló nagyszabású gyakorlatoknak, vagy pedig a kommunikációs gyakorlat fejlesztésében.

Nektech: Úgy tudjuk, hogy ezek a szirénák most csak tompított hangerővel szólaltak meg.

Hajdu Márton: A szirénák valóban nem teljes hangerővel, hanem egy úgynevezett morgató próbával lettek kipróbálva, ami azt jelenti, hogy hat másodpercig szóltak.

Nektech: Milyen gyakorlatokat végzetek ma a riadón kívül?

Hajdu Márton: Az országos gyakorlat három részből állt össze. Az első a katasztrófavédelem hivatásos állományának nyilatkozata volt. Ez egy értesítési, illetve egy berendelési gyakorlat volt, valamit a veszélyhelyzeti központokat aktiválták. A második volt a médiaszolgáltatók próbája, vagyis a közlemények továbbítása volt. Harmadik és egyben utolsó része a hangszórók kipróbálása volt.

Nektech: A mai nap általános tapasztalata az volt, hogy az emberek nem tudják, hogy hol vannak ilyen szirénák. A továbbiakban megtudhatják az emberek, hogy a környezetükben hol találhatóak ilyen szirénák?

Hajdu Márton: A szirénák helye egyáltalán nem titkos információ. Bárki, akit érdekel, hogy hol található a környezetében ilyen sziréna, az a kerületében illetékes katasztrófavédelmi igazgatósághoz fordulva megtudhatja ezeknek a helyét.

 

About author